19.3.09

Feudalizam

Jednom davno, dok je zemljom još hodao moj čukn-čukn-čukn deda, sve države su uglavnom bile monarhije i vrhunsku vlast je imao, naravno, monarh. U njemu se ogledao suverenitet države. Iako je imao apsolutnu vlast postojao je određeni stepen decentralizacije jer je svoju vlast morao da deli sa drugim moćnim pojedincima koji su imali svoje male državice-feude u kojima su bili de facto i de jure neprikosnoveni gospodari svega. Naravno, pričam o istorijskom periodu koji je prozvan po tim stvarnim nosiocima vlasti - feudalizam.
Kasnijim razvojem društvenih odnosa počele su da se zbivaju razne revolucije koje su imale za cilj da promovišu građane kao nosioce vlasti i suvereniteta. Građani, taj novi soj ljudi, pokušavao je od objekta da postane subjekat vlasti i ograniči vlast monarha i feudalaca. U svom naumu su i uspevali te je vremenom monarhova vlast svedena na simboličnu, a feudalci koji su pod pritiskom gubili apsolutnu moć u svojim feudima lukavo su se preseljavali u parlamente preko kojih su štitili svoje interese.
Ovo se uglavnom odnosi na Evropu, koja je ipak bila "centar sveta".

E, sad zašto ja ovo pričam? Zato što mi se čini da je točak istorije krenuo unazad. Barem u Srbiji. Mi se očigledno vraćamo u feudalno doba.
Građanin je u Srbiji poprilično obespravljen i sve više postaje objekat a sve manje subjekat vlasti. Sve više postajemo podanici, a sve manje nosioci i vlasnici svog suvereniteta. Imamo i monarha oličenog u liku predsednika države koji je nemoćan da vlada bez svojih feudalaca.
Jedino što je drugačije od pređašnjeg feudalizma je to što naši feudalci nisu u liku jednog čoveka već imaju kolektivni izgled političke partije. Naši feudi nisu teritorijalno ograničeni već finansijski i ne zovu se feudi već ministarstva. Političke stranke, ti moderni feudalci, za sada u Srbiji imaju neograničenu moć u raspodeli sredstava koja su im, milošću Tranzicije, dodeljena. Ovi naši feudalci nisu ništa manje negativna društvena pojava od one od pre par stotina godina.
Eto još jedan dokaz da se istorija ponavlja i to samo budalama.

Biće interesantno videti kako će se naši građani izboriti porotiv ovog nepravednog sistema vlasti. Za sada se ne naziru nukleusi pobune ili bilo kakvog vida organizovanja protivu ovih savremenih feudalaca.

Kao i obično, ja nemam predlog za rešenje ovakve situacije, samo znam da moramo što pre da počnemo razgradnju ovog sistema koji nam isisava energiju i zdrav razum.
Dok nešto ne smislim odoh da vidim gde mi se zaturila ona giljotina što mi je u amanet ostavio čukn-čukn-čukn deda.

No comments: