19.11.08

ZA KIM ZVONA ZVONE?


Srpsko-Hrvatski rat se nastavlja i u XXI veku, samo sada sa drugim sredstvima.
Razlog za ovu moju izjavu je hrvatska tužba protiv Srbije, pred Međunarodnim sudom u Hagu, za genocid.
Poznato je da su tokom rata '90-tih učinjeni mnogi zločini, kao u svakom ratu i to na obe strane. Ko je vodio odbrambeni a ko agresorski rat je priča o 'kokoški i jajetu' jer obe strane tvrde da su se branile od druge strane, inače do rata ne bi ni došlo.
Rat je završio kako je zvaršio i moja dilema je da li je ova tužba Međunarodnom sudu stvarno bila potrebna? Šta ona može da donese? Istinu?! Istina je da ne postoji istina već samo ubeđenja, a ubeđenje ne može da promeni nikakva presuda. Jer šta se sada može očekivati kao sledeći korak Srbije? Protivtužba za genocid koji su Hrvati učinili Srbima. Materijala ima napretek. Da pomenem samo akcije Bljesak i Oluju koji su za posledicu imale veliki broj ubijenih i progon oko 400.000 građana srpske nacionalosti iz Hrvatske. Pošto znamo da zločin genocida ne zastareva verovatno će se potegnuti i pitanje zatiranja Srba u Hrvatskoj za vreme NDH u II svetskom ratu. I tako počinje igranka bez prestanka.
Zato je moje pitanje bilo šta se međusobnim tužakanjima može postići? Odgovor je vrlo prost - ništa! Tačnije ništa korisno ni za jednu stranu. Ova parnica će potrajati i duže od 10 godina, a u međuvremenu će međusobni odnosi još više da zahladne i popune se mržnjom. Bez obzira kakva na kraju bude presuda to ništa neće promeniti jer presuda ne može da zadovolji obe strane, a ona strana koja nije zadovoljna nastavlja sukob i time se sukob ne razrešava.
Neko, verovatno, ima koristi od ovakve situacije ali, definitivno, to nisu ni Srpski i ni Hrvatski narod.

FOR WHOM THE BELL TOLLS?
The 'Serb-Croat War' continues in XXI century, only now by other means.
The reason for saying this is recent Croatian lawsuit filed against Serbia for genocide.
It is well known that during the war between Serbia and Croatia in '90s the crimes were committed on both sides, like in any other war. Who led offensive and who led defensive war is 'which came first: hen or egg?' question, because each side claims they were attacked and had to defend themselves, other ways there would be no need for the war.
The war was ended as it was and my dilemma is whether filing this lawsuit was really necessary? What good can it bring to anyone? The truth? There is no truth, only beliefs and beliefs cannot be changed by any law verdict. Next step to be expected by Serbs is to file a counter lawsuit against Croatia for genocide. There is more than enough evidence for that. Only to mention that during this war a huge number of Serbs, citizens of Croatia, were killed and some 400.000 flee from Croatia in fear for their life. Most probably the case of Croatian genocide against Serbs during the II WW will be raised too. And there we go. This is an endless story.
That's why I question what can be achieved with this lawsuits? The answer is simple - nothing! Nothing good for either sides. It will take more than 10 years before this lawsuit ends and in the meantime the relationship between Serbs and Croats will be cold and filled with hate.
No matter what will be the verdict, both sides will stick to their 'truth' and the verdict will be only one more reason for further quarrels and hate.
Someone, of course, benefits from such a situation but ordinary Serbian and Croatian people definitely not.

3 comments:

Anonymous said...

Nisam ni Srbin ni Hrvat, ali realno i objektivo, posmatrajuci sa strane reci cu da se Srbija bar trudi da normalizuje odnose sa Hrvatskom, cak se i Tadic izvinio hrvatskom narodu, a ipak su Srbi ostali bez teritorije gde su oduvek ziveli tj danas ih tamo ima veoma malo. Takodje, srpski narod nije toliko gnevan i nema tu mrznju prema Hrvatima sto je i bolje za njega, za razliku od Hrvata koji nose taj teret i da kazem "mrznju" prema Srbima u svom nacionalnom duhu. Mislim da su Srbi skloniji da prevazidju proslost i oproste, iako znam da se neke stvari ne mogu generalizovati, mislim da je ovo ipak tacno. Pozdrav za sve, pogotovo za Hrvate i neka bi malo omeksali svoja srca i duse u celokupnom nacionalnom poimanju i vidjenju proslosti i suseda..

Anonymous said...

I like your writening!

Anonymous said...

Thank you Mr. Sparoww