18.12.08

Opet o školi

Danas sam ponovo prošetao po blogovima koje pratim i na jednom od njih naiđem na post pod naslovom "Laearn to paint in 3 hours. Class of 8. November 2008". Zaintrigirao me taj blog jer obrađuje temu o kojoj intenzivno razmišljam ovih dana.
Moja najmlađa ćerka, Tea, pohađa završni razred osnovne škole i vreme nam je da počnemo razmišljati: šta dalje? Ima li srednje škole bez matematike, fizike i hemije? To bi joj najviše odgovaralo ali mislim da nema ili tačnije još uvek nemam egzaktan odgovor na to pitanje, ali sumnjam. Ako neko zna neka mi javi. U međuvremenu, pošto Tea nema baš mnogo interesovanja za brojke i formule, a ima izraženu umetničku crtu, za sada nam kao dobro rešenje izgleda da upiše Dizajnersku školu. Ali ne lezi vraže i tu ima neki posebni prijemni koji podrazumeva crtanje, slikanje i vajanje. U ovih 8 godina ne da deca nisu vajala već najverovatnije ne znaju ni o čemu se tu radi. Nažalost.
Konsultovali smo se njenom sadašnjom nastavnicom likovnog koja se složila da Tea nije bez talenta, ali da je to vrlo "sirovo". Po njoj, rešenje je da počne da uzima privatne časove i da se pripremi za prijemni. Čak je bila toliko ljubazna da nam preporuči svoju koleginicu koja to radi. Ne razumem zašto nije rekla da će ona da se malo više angažuje oko nje, ali dobro 70€, koliko njena koleginica naplaćuje za mesec dana podučavanja, i nije neka cifra koju ne možemo sebi da priuštimo.
Ipak, ostaje pitanje zašto je tome nisu naučili za ovih 8 godina? Zašto niko nije primetio taj izvesni sirovi talenat i skrenu nama ili nekome pažnju na to? Zašto je i dalje je na snazi glupavo i nepisano pravilo da nastavnici ne prenose svoje znanje na učenike već ukoliko želiš nešto da savladaš, moraš da uzimaš privatne časove? Kao da je na školi samo da ti da "certifikat" da nešto znaš, a na nekom drugom je da te to nauči. Ali, to je druga priča. Ili možda prva ali sada mi nije od koristi da je elaboriram.
I na kraju, moram da priznam da sam malo skeptičan da je neko u mogućnosti za par meseci da te naučio ono što je propušteno za osam godina. Daj Bože da grešim!
Inače, kakve to veze ima sa onim gore pomenutim postom? Pa, uspeo je da mi podigne optimizam jer, eto, vidim da se to može naučiti za 3 sata. Gde? U Južnoj Africi za 400 Randa ili oko 33€.
E, sada imam drugu dilemu. Ako to tamo u Južnoj Africi košta oko 33€ računam da li nam se više isplati da dete ovde maltretiram 6 meseci za ukupno 420€ ili da je pošaljem avionom u Capetown i da sve završi za iste pare za 3 sata? :)

2 comments:

Тања said...

Ako smem nešto da kažem;
Prvo, srednja umetnicka verovatno nema te predmete. Jupi!
Drugo, dete na prijemnom, pogotovo za srednju školu, ne mora da ZNA te tri veštine; Gleda se nešto drugo; Osećaj za proporciju, formu, teksturu, kompoziciju, itd. Ni slučajno ne treba da uči na način prikazan na ovom sajtu. To je za amatere koji to rade iz čistog zadovoljstva, a ne za upis u školu. Ako je to neko (časovi)ko je završio Akademiju, odsek za slikarstvo (crtanje se podrazumeva, to je osnova) onda će sasvim sigurno znati da je instruira, i da joj objasni osnovne principe, kao i da joj kaže šta je trenutno "trend" na prijemnom.
U školama nastavnici rade po planu i programu; On obuhvaća dosta toga o likovnosti. Čista teorija. Na nastavniku je da od toga napravi nešto zanimljivo; Npr. na jednom času treba da se obradi linija. Da li ćeš im reći da crtaju grafitnom olovkom na belom papiru ili ćeš im možda reći da donesu vunicu i razne konce da ih lepe, ili nešto treće? npr. neku decu to uopšte ne zanima, to im je gnjavaža. Retko koje dete zanima likovno. Neki samo korektno obavljaju zadatak, a neki čak ni to. A petica je zagarantovana. To sređuje razredni u zbornici. :-)
Želim Tei da se upiše, biće jako srećna. Taj talenat je Božiji dar!

Miroslav said...

Božiji dar ili Teodora je danas imal prvi čas. Izgleda da će biti sve OK. Smisla i talenta ima sad samo treba da se radi na tehnici. Samo mnogo je daleko. Čak na Novom Beogradu, što je nama sa Banovog brda jako daleko. Uz sve semafore i gužvu brže bi smo došli do Novog Sada.
Da, i ja se nadam da ćemo uspeti da se upišemo u tu školu jer sve drugo bi bilo strahovito mučenje.