21.12.08

Probajte ovo

Da li ste nekada jeli kokošiji batak na istočnjački način?
Ovo izvanredno slano-slatko jelo baš će vam prijati posle svih ovih domaćih slavskih đakonija kojima smo izloženi ovih dana. Probajte nije teško, a uz to je i vrlo ukusno.

Šta nam je potrebno za pripremu ovog jela?
Prvo i osnovno kokošiji batak. Zatim kašika meda, soja sos i malo raznog povrća koje imate pri ruci. Dakle ništa posebno. Ove sastojke svi imamo u kući. Za kraj će nam biti od koristi i malo kisele pavlake i proprženog susama. Ove dve stavke imaju i dekorativnu ulogu ali daju i poseban šmek jelu.

Pa da počnemo.
Uzmite jedan batak i izvadite kosti. Zasecite meso na nekoliko mesta da bi ste presekli žilice kojih u bataku ima i koje bi prilikom pečenja smanjile gabarit mesa na jedan zalogaj
Stavite batak, koji sada ima oblik šnicle, na tiganj i na srednje jakoj vatri pecite sa obe strane dok ne dobije lepu zlatno-žutu boju. Ovo je, takođe, dobar trenutak da ga blago posolite
Kad je batak već skoro pečen omogućite mu da se malo druži i razmeni aromu sa raznim povrćem koje ste zatekli u frižideru. Dakle naseckajte malo luka, zelene i crvene paprike, tikvice... ma bilo šta i bacite u tiganj
Dok se povrće veselo dinsta u društvu sa našim batakom u obliku šnicle, stavite u manju činiju jednu supenu kašiku meda i 3-4 kašike soja sosa. To dobro promešajte i zatim ubacite nekoliko listića svežeg đumbira. Može i onaj u prahu ako nema svežeg.
U međuvremenu se batak već ispekao i povrće izdinstalo pa ovu slatko-slanu smešu pospite po mesu i povrću u tiganju. Ostavite na vatri još jedan minut da se sve sjedini i naš batak dobije baš lepu mrku boju.
Ako niste suviše gladni ili jelo pripremate za neku dragu vam osobu onda možete sebi dati malo truda i izaranžirati tanjir na kojem ćete poslužiti obrok.
Na sredinu tanjira stavite povrće, preko toga batak i prelijte ostatkom sosa iz tiganja. Na vrh ove gomilice stavite kašiku kisele pavlake i sve pospite proprženim susamom. Još jedno dva listića svežeg đumbira zabijte u pavlaku i that's it!
Probajte i javite mi da li ste pogrešili što ste me poslušali

Try it
Today I'd like to recommend you one delicious meal. It's called "Chicken leg in sweet-sour sauce". It's easy to make and tastes really good.
What do we need to prepare this dish?
We need, of course, a chicken leg. One spoon of honey, 3-4 spoons of soy sauce, ginger and some vegetables. This is basics and it can be found anytime in any kitchen. At the end we might be needed some sour cream and some sesame. This last two ingredients have more decorative role but can contribute to fine taste too.
So, let's start.
First debone chicken leg. You should cut the meat randomly on several places to prevent it to shrink too much while cooked.
Toss the leg into the pan and cook it on both sides until it gets a nice golden color. In the meantime chop up small quantity of vegetables you was able to find in your fridge. Anything will do. Onion, paprika, courgette... what ever, and toss it in the pan to make company to our chicken leg.
It's good time now to put some salt into this company too.
While it nicely cooks together we will make a sour-sweet sauce. In a small bowl mix well one spoon of honey and 3-4 spoons of soy sauce. Add some ginger to it. Now pore this mixture over the bunch already in the pan and let it cook together for another minute or so.

I suggest to serve our meal nicely on the plate. Put the veg on the middle of the plate, place the leg over the veg pile and use the rest of the sauce from the pan. At the top of the leg place a spoon of sour cream and sprinkle with sesame. You can stick a piece or two of ginger to the sour cream ball and that's it. 
Try it and let me know did you enjoy it as I did! 

2 comments:

Тања said...

zvuči dobro!

Miroslav said...

ukusno je takođe! :)