4.2.09

Cela plata za vreme trudničkog


Čitam danas u "Blicu" da je Ministarstvo zdravlja predložilo da se svim zaposlenim ženama koje održavaju trudnoću od sledeće godine isplaćuju plate u punom iznosu.
Takvih žena je prošle godine bilo 24.000 od ukupno 75.000 porođaja.
Moje pitanje vladi ove zemlje, koja je svesna "bele kuge" koja hara našom zemljom, glasi: Šta je sa preostalih 51.000 porodilja? Šta ćemo sa ženama koje postanu majke a nisu nigde u radnom odnosu?
Ko će da brine o njima? Šta one dobijaju od države za svoj doprinos smanjenju "bele kuge"? Zašto pravimo razliku među ženama/majkama? Najmanje što bi smo mogli da učinimo za njih je da im se, u trenutku kad dođu u godine kada se steknu uslovi za starosnu penziju, dodeli neka minimalna penzija!
Pokažimo, ne samo deklarativno, da stvarno želimo i da nam je stalo do toga da nam se rađa što više dece. Pokažimo poštovanje prema svim našim ženama i tom svetom činu donošenja na svet novog života!

Ima jedan svetli primer, a gde drugde nego u Jagodini, gde nezapolene trudnice dobijaju od opštine 10.000 dinara. Nije mnogo ali je od srca (nije pod moranje) i što je još važnije, makar simbolično, pokazuje da cene sve naše buduće majke!

No comments: