13.10.08

BYE, BYE MONTENEGRO

Eto, i to se desilo. Crna Gora je priznala Kosovo kao nezavisnu državu i tako dala do znanja Srbiji da je došlo do definitivnog razlaza. Ko je mislio da se to neće dogoditi bio je ili zaslepljen ili mnogo naivan.
Ne tvrdim da je to dobro već samo da je bilo za očekivati.
Makedonija je takođe izvršila priznanje i pošto nije realno tako šta očekivati od BIH - krug je zatvoren.

Do ovoga je moralo doći jer na taj način su se definitivno mogle potrgati sve veze bivših jugoslovenskih bratskih republika sa Srbijom. Od ove tačke nema nazad za jednan duži period. Zluradnici se nadaju da je ovo nastavak svođenja Srbije na "Beogradski pašaluk" , ali uopšte se ne radi o tome.
Do priznavanja Kosova tj. definitivnog okretanja leđa Srbiji nije čak doveo ni pritisak spolja, kako neki žele da se prikaže, već su to autohtone i autonomne odluke lokalnih političkih elita koje na taj način definitivno učvršćuju svoju lokalnu moć. Sad, što se to poklopilo sa političkim trendom i tendencijama najjačih i najuticajnijih zemalja samo im je zgodno došlo i olakšalo posao.
Do svega ovoga ne bi došlo, ne mislim samo na priznavanje Kosova već o rasturanju Jugoslavije, da smo imali više sluha za realnost i više pameti.
Jugoslavija je imala šanse da preživi, posle Titove smrti, i ostane velika i uticajna zemlja da je učinila nekoliko poteza.
Pod 1 - Uvođenje višepartijskog sitema ali ne po nacionalnim osnovama, kako smo pogrešno radili već po političkom opredeljenju.
Pod 2 - Brzo ukidanje društvene imovine i sprovođenje procesa privatizacije
Pod 3 - Uvođenje ekonomske decentralizacije članica federacije do nivoa opština.

Na taj način je Jugoslavija mogla da napravi stabilno političko-ekonomsko uređenje slično današnjoj Nemačkoj, pa u krajnjoj liniji i uređenju kojem teži EU. To je u ovim uslovima jedan od boljih modela suživota više jasno odvojenih celina. Umesto toga Jugoslavija se demontirala na 6 Jugoslavija, što nije nikakvo rešenje.

Srbija, koja je još uvek u kovitu ima šansu da napravi bolju državu ukoliko se ubrzo odluči da sprovede one procese koje Jugoslavija nije sprovela. Ako nastavi da se ponaša kao "Jugoslavija u malom", nema ništa od te priče. Samo će i dalje da prolazi kroz agoniju na nesreću svojih građana i sreću malobrojnih ekonomsko-političkih oligarha.

Kao što neko reče: pametan uči na tuđim greškama, a budala na svojim. A šta reći za one koji ništa ne nauče ni na svojim greškama?

No comments: