30.10.08

BESPLATNO U SKAMIJE

skamije
Ministar prosvete Žarko Obradović, najavio je da će svi đaci prvaci koji sledeće godine budu krenuli u školu, dobiti besplatne udžbenike.
Na ovaj način, konkretno, ministar iz SPS, je pokazao kako treba voditi socijalno odgovornu državu. Ministar nije iz moje političke opcije, premda više ne znam koja je to moja politička opcija jer je već nekoliko dana posle '5. oktobarske revolucije' 2000. godine počela da nestaje sa političke pozornice, a 12. marta 2003. je definitivno nestala.
Dakle, svaka čast ministru za ovaj potez. Možda se radi o demagogiji, ali ništa nije sprečavalao ministre u ranijim vladama da pored kukanja nad svetskom nepravdom učine nešto konkretno i za narod, pa makar i iz demagoških razloga, a ne samo za sebe i svoje partije, ali eto nisu. Nije im se isplatilo.
A za ovakav potez je bilo potrebno samo malo želje i stvarno samo malo para. Prosta računica kaže da ako se u Srbiji svake godine upiše oko 80.000 novih osnovaca i ako cena jednog kompleta za školu iznosi oko 4000 dinara dolazimo do sume od oko 320 miliona dinara ili oko 4 miliona evra. To je, za državu, pa čak i za nekog osrednjeg tajkuna - sitnica.
Nadam se da uskoro sledi potez da se isti princip primeni na sve razrede osnovne škole, jer kako stoji u Ustavu (čl. 71), osmogodišnje školovanje je obavezno i besplatno.
Takođe se nadam da će ovaj potez biti stimulativan da i ostali ministri počnu raditi svoj posao u interesu građana koji su ih tu postavili. Još ima mnogo siromašnih, gladnih i bespomoćnih koji ne mogu bez pomoći zajednice. Počnimo, konačno da brinemo o slabim i bespomoćnim. Nismo bogata zemlja, ali to je razlog više da konačno napravimo sistem koje neće biti u stanju da samo stvara najbogatije ljude Evrope.

No comments: