17.10.08

CHICKEN FILET Á LA MIMI

Dolazi weekend pa možda nekome zatreba ideja za nedeljni ručak. Ja, kad kuvam, a i inače u ishrani, uglavnom koristim pileće belo meso i vrlo često koristim pečurke, pa će i ovaj recept sadržati i jedno i drugo.
Ne znam da li ovo jelo ima neko ime pa ćemo mu dati radni naziv

PILEĆI FILE á la MIMI.
Dakle za 4 osobe potrebno je:
- 500 gr pilećeg filea (može i malo više i malo manje)
- 400 gr šampinjona
- 1 veća glavica crnog luka (može i 2 glavice)
- 2-3 čena belog luka
- 1/2 čaše kisele ili neutralne pavlake
Od začina: šta vam padne na pamet ali obavezno so, kari, vegeta i majčina dušica.
Priprema je vrlo prosta.
Isecka se luk na 'rebarca' i samo malo proprži na ulju, tek da postane 'staklast'. U to ubacimo pileće belo meso prethodno iseckano na 'kocke' ili 'štapiće' koje smo potom dobro začinili karijem.
Obrati pažnju - ->curry & piletina= Good!
Sad to malo propržimo dok meso ne promeni boju u žučkasto-belo. Kad je meso promenilo boju i postalo žučkasto-belo ubacujemo prethodno oprane i ne obavezno sitno iseckane šampinjone i to dinstamo na srednje jakoj vatri jedno 5-6 minuta uz povremeno mešanje. Kad pečurke "puste vodu" znači da je došlo vreme za začine i stoga u tom momentu dodamo sitno naseckan beli luk, kašiku vegete, malo soli, malo bibera (belog), malo majčine dušice i može još po nešto po slobodnom izboru Igrajte sa začinima, ali nemojte da se zaigrate da slučajno neki začin ne preuzme dominantnu ulogu i uguši ostale. Ako procenite da nema dovoljno vode da se to lepo krčka narednih desetak minuta slobodno podlijte sa malo vode. Može i pola čaše belog vina.
Sad sve dobro promešamo i ostavimo da se krčka.
Posle cca 10 minuta, u sad već verovatno gotovo jelo, ubaci se pola čaše kisele pavlake. Dobro promešate da se sve sjedini i pustite da još jednom provri. Čim je provrelo skinuti sa vatre i ostaviti sa strane da se malo 'odmori'.

U međuvremenu skuvati pirinač koji ćemo služiti uz ovu piletinu.
Prosto, zar ne? A, vrlo ukusno. Probajte. Uz jelo služiti neko dobro vino.

Ne znam da li je ovo bilo nekome od koristi, ali pisajući ovaj recept baš sam ogladneo, pa odoh nešto da glocnem.

No comments: