14.10.08

POVRATAK SOCIJALIZMA


Da li ste primetila da je velika finansijska kriza odjednom zahvatila celi svet. Najveće svetske banke i investicioni fondovi padaju ko mušice. Berze beleže negativna kretanja slična "Velikoj depresiji", koja je počela u SAD 1929. Vlade najrazvijenijih zemalja intervenišu hiljadama milijardi dolara i evra u cilju spasavanja svetske ekonomije!

Ruku na srce, do pre neki dan ništa nije nagoveštavalo da se bilo šta veliko i opasno dešava na polju svetskih finansija. Sem neobjašnjive pojava jačanja srpskog dinara u odnosu na evro i ostale svetske valute ništa drugo neobično nije se dešavalo niti nagoveštavalo. Ali pošto se dinar ne kotira ni na jednoj svetskoj berzi to sigurno nije moglo imati uticaj na pojavu svetske ekonomske krize. Dakle, nismo imali nikakve naznake da se bilo šta čudno dešava u pogledu svetskih finansija.
A onda, odjednom, stiže informacija da američki Kongres i Bushova administracija postižu dogovor o planu da investiraju 700 milijardi dolara u spas svog finansijskog tržišta. Nedelju dana kasnije i EU donosi sličanu odluku da i oni investiraju oko 2000 milijardi u spas posrnule evropske ekonomije.
O čemu se tu radi? Nemoguće je da se ovako veliki i ozbiljni sremećaj zbio preko noći! Nije moguće da nije bilo bar nekih nagoveštaja da se nešto loše dešava sa svetskim finansijskim tržištem. Nije bilo karakterističnih simptoma koji bi skrenuli pažnju na predstojeći mogući finansijski krah.

Elem, bilo kako bilo, vlade najmoćnijih kapitalističkih zemalja su odlučile da intervenišu i spreče propast najvećih svetskih finansijskih institucija.
Šta je još karakteristično? Vlade nisu niti pozajmile niti poklonile ove enormne sume posrnulim finansijskim gigantima već su otkupile njihova dugovanja i na taj način postale suvlasnici istih!
Šta se to sad dešava? Zar se ovakvi postupci vlada ne kose sa jednom od osnovnih ideja liberalnog kapitalizma: Ako si sposoban plivaj, ako nisi potoni! Zar se to ne kosi sa jednom od osnovnih ideja kapitalizma da je privatno vlasništvo neprikosnoveno i jedini pravi pokretača ekonomije?
Da li to najveće zemlje kapitalističkog sveta odstupaju od osnova svoje doktrine i idu ka podruštvovljavanju imovine? Da li su to najmoćnije zemlje sveta odlučile da postanu vlasnici finansijskog sektora svojih zemalja, odnosno kičme ekonomije svake zemlje? Da li su to najmoćnije zemlje sveta odlučile da se odreknu kapitalizma?
Da li su to najveće zemlje sveta odlučile da se okrenu socijalizmu?

No comments: